Yhteystiedot

Vammaisneuvosto.pj.
Vuokko Niemelä
puh.040 510 8774
Kiuruvesi
vuokkoniemela@hotmail.com

Sihteeri Ester Halonen
ester.halonen@ylasavonsote.fi

SOTE/Vammaispalvelut tarkemmat tiedot
Vammaispalvelujen esimies
Sanna Suomi
040 830 4340
Vammaispalvelujen sosiaalityöntekijät tavattavissa sovitusti. Ota yhteyttä
040 751 9605
Soitto aika klo. 12.00-13.00
Palveluohjaaja
Kiuruvesi
Sosiaalityöntekijäasiakasryhmä 0-25v
Kiuruvesi
040 5949225
Lappalainen Saija
Asiakkaiden puhelinaika sosiaalityöntekijöille ja palveluohjaajille on ma-pe klo 12-13.00
Uusimmat kuvat

20.7.2014_033
20170823_140042
20170823_140039
20170823_140037

Sisältölaatikko

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:147117 kpl

Vammaisneuvoston historia 1979-2012 

Historian jatko 2012 alkaen tästä

VAMMAISNEUVOSTON PERUSTAMIS ASIA KIRJAT TÄSTÄ JA TÄSTÄ

Kiuruveden Tiedot koottu vammaisneuvoston vanhoista kansiosta ei käsitä kaikkia tietoja vain olleellisimmat alkuajoilta.

Vammaisneuvoston alku.

Kiuruveden seurakunnassa tuolloin diakonissana ollut Leena Hölttä ja vanhainkodin johtaja Toivo Remes kokosivat vammaisjärjestöt yhteen. Aluksi kokoonnuttiin epävirallisesti ilman ohjeistusta.

Kansainvälinen vammaistenvuosi oli 1979. Valtioneuvosto asetti 1980 Suomen komitean puheenjohtajaksi Olavi Martikaisen. Hänen esityksestä lähdettiin viemään eteenpäin teema vuotta niin, että kunnat toimivat aloitteen tekijöinä paikallisten toimikuntien nimeämisessä ja koolle kutsumisessa.

Helmikuussa 1982 Esko Raution ja Harri Häyrysen allekirjoittama kutsu lähetettiin Kiuruveden vammaisjärjestöille. Kokouksessa 17.2 1982 oli mukana 14 eri vammaisjärjestöjen edustajaa. Silloin päätettiin perustaa Kiuruveden vammaisneuvosto. Sitä pidettiin aiheellisena ja tärkeänä. Nimettiin myös työryhmä valmistelemaan toimintaohjeita ja lähettämään ne järjestöille lausuntoja varten. Työryhmässä oli Kalevi Kärkkäinen, Ritva Niiles, Raili Nevalainen ja Harri Häyrynen. Järjestöt hyväksyivät toimintaohjelman ja nimesivät omat edustajansa ja varahenkilöt vammaisneuvostoon. Kunnanhallitus päätti 29.3.1982 perustaa kuntaan vammaisneuvoston ja hyväksyi toimintaohjeen. Kunnanhallitus nimesi vammaisneuvostoon kolme kunnan edustajaa; Erkki Siposen, Auli Mannisen ja Niilo Auvisen.

Kiuruveden vammaisneuvosto on tehnyt esityksen ensimmäisen kerran erityisliikunnan ohjaajan viran perustamisesta 1.1 1987 ja täyttämisestä. Vammaisneuvoston toiminta on lähtenyt käyntiin. Erilaisia vammaisia koskevia asioita on tuotu kokouksiin ja viety eteenpäin.

Lions club lahjoitti 1992 rahaa vammaisten lasten ja nuorten vanhemmille järjestettävään virkistysviikonloppuun. Mukana oli 14 vanhempaa. Näitä viikonloppu- ja virkistysleirejä järjestettiin muutamia.

Vuonna 1993 esitettiin ensimmäisen kerran, että kaupungin teknisen toimiston edustaja kutsuttaisiin mukaan kokouksiin, koska oli havaittu erilaisia puutteita vammaisia ajatellen.
Vuodesta 1993 alkaen kaupunginhallitus nimesi kahdeksivuodeksi kerrallaan edustajan vammaisjärjestöistä ja hallituksesta neljäksi vuodeksi kerrallaan. Seurakunnan edustaja tuli mukaan neuvostoon 1999.

Seurakunta on 2000-luvulla alkanut antaa avustuksia joka toinen vuosi vammaisille lapsille ja nuorille sekä joka toinen vuosi aikuisille. Alkuaikoina raha käytettiin virkistysviikonloppuihin. Lisäksi rahaa on kerätty iltatorilla, missä on ollut erilaista myyntiä. Vuonna 2005 oli torilla päivätempaus, missä järjestöt esittelivät toimintaansa. Kävijöitä oli kahvitarjoilun houkuttelemina satoja.

Vuoden 2005 jälkeen retket on muutettu yksipäiväisiksi ja tehty joka vuosi erilaisiin paikkoihin, mm. teatteriin.

Ensimmäisen kerran iltatori jätettiin pois vuonna 2009, koska katsottiin, että päivätapahtuma on tuottoisampi ja järjestöt ovat esillä samalla. Muutenkin toimintaa on koko ajan kehitelty. Nyt vammaisneuvoston kokouksia on 8-9 vuodessa.

Vuonna 2006 aloin kyselemään vammaispoliittisen ohjelman perään monien mutkien kautta. Meillä on nyt oma vammaispoliittinen ohjelma. Kaupunginjohtaja nimesi vuoden 2009 maaliskuussa ohjausryhmän tekemään vammaispoliittista ohjelmaa ja tammikuussa 2010 siitä tuli lainvoimainen, kaupunginhallituksen ja -valtuuston hyväksyttyä sen.

Kiuruvedellä on oltu ensimmäisten joukossa perustamassa vammaisneuvostoa. Papeireiden mukaan vammaisneuvosto on toiminut Kiuruvedellä vuonna 2012 jo kolmekymmentä vuotta, kymmenen vuotta pidempään, kuin valtakunnallinen vammaisneuvosto eli VANE. Voimme olla ylpeitä siitä. Kiuruveden vammaisneuvostossa on ihan alusta asti olleet kaikki Kiuruvedellä toimivat vammaisjärjestöt mukana, ja näen sen hyväksi edelleenkin, koska jokainen vammaryhmä on oman asiansa asiantuntija.

Olemme tällä hetkellä suurien haasteiden edessä, koska Sote-yhtymän työ on aluillaan. Emme tiedä mitä muutoksia on edessä, mutta koetamme pysyä ajan hermoilla. Olemme Sote-kuntayhtymän kanssa tehneet yhteistyötä.

Vammaispoliittinen ohjelma on kaikkia varten. 2008 lehtijuttu Iisalmen sanomissa.

Kävimme 2009 syksyllä Iisalmen vammaisneuvoston vieraina ja keväällä 2010 Iisalmi oli meidän vieraanamme.

Syksyllä 2010 järjestimme yhdessä Vampo-seminaarin, missä Sari Loijas sosiaali- ja terveysministeriön ylitarkastajana oli esittelemässä meille Suomen vammaispoliittista ohjelmaa.

Talvella 2011, helmikuun ensimmäinen päivä oli Kiuruvedellä kansalaisopiston ja vammaisneuvoston yhteistyössä järjestämä luento, jossa Mervi Valta kertoi uudesta vammaislaista ja henkilökohtaisesta avusta ym. Mukana oli myös Iisalmen vammaisjärjestöjen edustajia.

Kansalaisopisto järjestää 1.2 – 19.4.2011 vammaisen henkilökohtaisen virkistysavustajan koulutuksen, mikä valmentaa avustustyöhön.

Kansalaisopisto järjesti myös talvella 2011 kahtena viikonloppuna kotisivun tekokurssin vammaisneuvostolle. Kotisivuilla esitellään vammaisneuvoston toimintaa. Tarkoituksena on myös saada kotisivuille avustajapankki, mihin kootaan virkistysavustajan koulutuksen käyneiden henkilöiden nimet ja yhteystiedot, sekä minkälaista avustamista eri henkilöt pystyvät tekemään. Sieltä vammaiset voivat itse valita sopivan avun.

Vuoden 2011 ensimmäisessä kokouksessa laitettiin kaupunginhallitukselle uusitut toiminta ohjeet hyväksyttäväksi, sekä vammaisneuvoston palauttaminen pois vanhustyön yhteydestä, mihin se ei kuulu. 13.2.2011 vammaisneuvoston kotisivut käynistettiin.

17.2.2011 kokoukseen oli vammaiselta tullut tietode seurakunnan leirikeskuksen vc- tiloista puuttuu kahvat mitkä helpottavat vammaisen ylösnousua, sekä seurakuntatalon naulakoiden luokse samanlaiset kaiteet mistä saa tukea pukeutuessa myös naulakko alemmaksi pyörätuolilaisia varten lähetimme seurakunnalle vetoomuksen asioden korjaamiseksi näin nämäkin tilat muuttuisi esteettömäksi.

Kiuruveden kaupunginhallitus on tehnyt päätöksen 28.2.2011 vammaisneuvoston siirtämisestä vanhustyön alaisuudesta kaupunginhallinnon alaiseksi toimikunnaksi.Lue päätös

Samassa kokouksessa 28.2.2011 kaupungihallitus on hyväksynyt ajan mukaistetut toimintaohjeet löydät täältä

Olemme vieneet Siwa/posti johtajalle vetoomuksen joka on tehty asiakkaalta tulleen aloitteen pohjalta,postiin pääseminen on pyörätuolilla ja troollaattorilla todella hankalaa avustajankin kanssa saati sitten että vammainen voisi selvitä yksin ,tiedotimme myös kiinteistönhuoltoa asiasta.Perustelimme asian posti/itella on palvelu mitä jokainen tarvitsee ja palvelut on myös oltava esteettömaästi jokaisen saavutettavissa jos näin ei ole silloin vammaisia syrjitään ja Suomessa on syrjinnän kieltävä laki. Asia on aiottu korjata kun ilmat lämpenee eli ovi toiselle puolelle on luvattu sähköllä aukeavaksi mistä toivomus opaste toiselle ovelle selkeästi.

Vammaislainsäädännöistä löytyy tietoa www.vane.to myös ennakko päätöksiä syrjinnästä mitä on ollut oikeudessa.

22.3.2011 kokouksessa vammaisneuvoston vieraana oli yläkoulun rehtori Matti Heikinmaa joka kertoi erityisopetuksessa tuleista muutoksista,sekä nuorisotyöstä Anne Rytkönen kertoi etsivästä nuoriso työstä . Keskusteltiin julkisista paikoista missä korjauksia toivotaan oviin ,hankalia aukaista pyörätuolilla sekä trollaarottorilla liikuvien. Tällaisia ovia on Paikallis Osuuspankissa Apteekissa sekä myös Kulttuuritalolla ,mikä jäänyt rakennus vaiheessa huomiomatta asiakkaina näissä paikoissa käy paljon vammaisia ja vanhuksia.

Päätettiin viedä asiasta kirjeet Pankkiin ja Apteekkiin kävin viemässä 26.3.2011 molemmissa paikoissa asia ymmärrettiin ja ottavat hoidettavaksi heti kun on mahdollisuus.

POP PANKKI laittoi heti oven sähköllä aukeavaksi.

Kulttuuritalon ovet aukeavat myös sähköllä mutta opaste puuttui .

Käytiin läpi tulevat tapahtumat ja retki sekä miten sitä rahoitetaan,Kari Saastamoinen kertoi kokouksessa että meillä olisi tilaisuus metsämessuilla paistaa makkaraa kun LC-Kiuruveden porukat ovat liikenteen ohjaus hommissa.

Olimme valmiit ottamaan kyseisen työn vastaan .1.4.2011 vammaisjärjestöjen henkilöt olivat talkoo työssä makkaran paiston ja myynnin merkeissä tuottoa saatiin mukavasti,mutta uusia tapahtumia tehdään kevään ja kesäkuun alun aikana.

Olemme olleen torilla Vapun edellä ja 19.5.2011 ulkoilutapahtuma muutettiin liikuntahalliin sateen vuoksi kuitenkin mukana oli yli 70 henkeä kaiksta yhdistyksistä oli ja päivätoiminta pisteistä mikä oli tosi mukava,varmaan jos ilma olisi ollut suosiollinen väkeä olisi ollut ulkona enempi. Päivä torilla tapahtuma ohjelmallinen järjestettiin entiseen malliin sää suosi päivää tapahtuma oli onnistunut ja ihmisiä kävi torilla sankoin joukoin.Esiintyjät tekivät esiintymisen talkoo työnä niin kuin kaikki muukin.

Mukana oli ohjelmaa esittämässä soittajia ,laulajia, näytteliötä maalaiskaupungin teatterilta,runon lausujia ym.

Retki Punkaharjulle-Savonlinnaan tehtiin 21-22.6 mukana oli 68 henkilöä ,inva-taksi ja linja-auto oli täynnä.

Kohteena Retretti,Lusto,yötä oltiin Kruunupuiston kylpylässä Savonlinnan tori ja risteily kestoltaa puolitoista tuntia,maisemat oli kauniita.

Retkeläiset oli tyytyväisiä reissuun.kuva-albumissa kuvia

Iisalmen sanomissa juttu kaste senaarista 6.-7.10.2011 mukana esittely Kiuruveden vammaisneuvoston toiminnnasta